Äitini 1. luokan koulumatkaan liittyvä muisto

Äitini 1. luokan koulumatkaan liittyvä muisto

Äitini sanoin:
"Pienenä koululaisena asuin Pappilanalueella, nykyisen Ehtookodon naapurustossa, mummolan yläkerrassa. Siihen aikaan, eli 60-luvun loppupuoliskolla, tältä kylältä osa lapsista kävi Lempoisten kansakoulua ja osa Kuokkalan kansakoulua. Itse kävin Kuokkalassa. Silloin aloittaessani kansakoulun, tie kulki vielä nykyisen Museoraitin kautta. Tien suoristus taidettiin tehdä jo 1. kouluvuoden aikana. Matkan aikana tapahtui kaikenlaista ja matka kestikin toisinaan aika kauan....Usein poikkesin Eskolan kauppaan hiukan sillä mielellä, josko kauppias antaisi voipaperitruuttaan muutaman nallekarkin. Ei minulla koskaan rahaa mukana ollut, mutta katselin kaupan tavaroita muina miehinä. Siihen aikaanhan kaupassa myytiin vaikka mitä: polkupyöriä, pyörän renkaita, irtovoita, pieniä kodintarvekaluja ym. Enimmäkseen kaikki tavarat mitattiin ja myytiin ns. irtotavarana tiskin takaa. Sellaisessa kaupassa oli tunnelmaa kerrakseen!

Kauppias taisi asua siinä kaupan seinän takana, ovi oli auki kodin ja kaupan välissä. Ja kun asiakas tuli kauppaan, kauppias astui kaupan puolelle palvelemaan. Kauppias oli lapsirakas ja ystävällinen mies, sillä yleensä aina hän arvasi, miksi olin poikennut kauppaan ja laittoi muutaman nallekarkin voipaperitruuttaan. Se oli siihen aikaan iso ja ihmeellinen asia, sillä juuri koskaan ei makeisia juurikaan saanut.

Usein kuljimme pienellä porukalla koulumatkoja ja matkalla sattui monenlaista. Kerran hypimme tieltä isoihin lumikasoihin, jotka olivat ojan penkkoja. Eräs poika juuttui lumeen tiukasti reisiänsä myöten, emmekä saaneet häntä nostettua ylös. En muista ihan varmasti, että saatiinko poika omin voimin ylös, mutta joka tapauksessa hänen huopatossunsa jäi varmaan metrin syvyyteen. Itse lähdin hakemaan apua Lantan kaupalta, jossa poika asui. Lantan kauppiaan tytär lähti auttamaan ja tilanne ratkesi aikuisen avulla.

Erään kerran, kun kuljimme samaista reittiä, Jaran maatalon pihasta juoksi koira peräämme ja näykkäsi serkkuni takapuolesta niin kovasti, että housuun tuli palkeenkieli. Hän taisi muutenkin arastella koiria ja varmaan sen jälkeen viimeistään…

Yksi jännittävä paikka oli Jaran tilaa vastapäätä oleva pieni talo, joka on pystyssä vielä tänäkin päivänä. Talossa asui yksinäinen vanha mies, jota jostain syystä pelättiin. Aina jännitettiin ohi kulkiessamme, sattuiko hän olemaan pihassaan. Näin jopa pahoja unia joskus kyseisestä talosta ja miehestä. Ei hän koskaan tainnut meille mitään sanoa, mutta mielikuvitus teki tepposet, ja pelättiin paikkaa ja miestä varmaan ilman mitään todellisuuspohjaa.

Eräs muisto ihmetyttää vielä itseänikin, sillä olin aika arka ja hiljainen lapsi. Uskaltauduin kysymään opettajalta, saisinko isosta pahvilaatikosta tehdyn nukketeatterin lainaksi kotiin. Se oli melko suuri, varmaan metrin korkuinen ja lähes saman verran leveä. Ihmeekseni opettaja lupasi sen lainaan, ja kannoin sen pääni päällä Kuokkalan koululta kotiini Pappilanalueelle. Siellä sitten esitimme erilaisia näytelmiä kaverini kanssa. Aikamoista sinnikkyyttä pieneltä koululaiselta, sillä matkaa kertyi varmaan liki kolme kilometriä.

Koulumatka oli muutenkin nykypäivän mittapuun mukaan aika vaarallinen, sillä ison tien varressa ei ollut kävely-/pyörätietä. Pienet koululaiset kulkivat autojen seassa, ja jännittävin ja pelottavin paikka oli Kuokkalan sillan ylitys. Vuosia näin painajaisia siitä, kuinka putoan veteen sillalta ja yleensä heräsin unesta juuri ennen veteen molskahdusta."

Kirsi Tuominen

Annareeta Tuomisen tallentama tarina äidin kouluajoilta

Seuraa meitä somessa

KiviElina

Elina Kivi @KiviElina

Osallistuimme kahdella: #Lempäälä150 ja #LempäälänIDEA TULOS: ..mukana SM-semifinalistien joukossa - Lempäälän kunta https://t.co/6qyKPtQ6IY

Twitter 8 kuukautta sitten
Lempaala150

Lempäälä150 @Lempaala150

#lempäälä150 Kiitos 150-juhlavuodesta ja hyvää uutta vuotta 2017! Lempäälä <3 Katso video: https://t.co/TKmQTaOrpK käyttäjältä @YouTube

Twitter 11 kuukautta sitten
Lempaala150

Lempäälä150 @Lempaala150

#lempäälä150 Hyvää joulua! :) Katso Lempäälän kunnan joulutervehdys: https://t.co/NJ8jni71TG https://t.co/66dNRD7sSF

Twitter 11 kuukautta sitten
Lempaala150

Lempäälä150 @Lempaala150

#lempäälä150 https://t.co/9d7n9BLBN6

Twitter 11 kuukautta sitten
LehtinenJarmo

Jarmo Lehtinen @LehtinenJarmo

Miksi on viisautta pistää nuoret keskiöön? https://t.co/MBvLbkioCR #Lempäälä #lukio #työelämä #Lempäälä150

Twitter 11 kuukautta sitten
Lempaala150

Lempäälä150 @Lempaala150

#Lempäälä150 Kiitokset ja kuvatunnelmia 13.12. Joulukonsertista: https://t.co/23OobxRAFX https://t.co/wg5KggxIWZ

Twitter 11 kuukautta sitten